Cherry eye при кучето

Cherry eye при кучето-Ветеринарна клиника Вита

Cherry eye при кучето е изпадане на жлезата на третия клепач. Това се предизвиква от намалена еластичност на връзката, която придържа жлезата в мембраната на третия клепач. В следствие на това жлезата пролабира и се наблюдава подутина в медиалния очен ъгъл с големина на бобено зърно. Cherry eye при кучето не е болезнено състояние, но може да доведе до дискомфорт и животното да започне да го наранява, следствие на което то се уголемява и зачервява.

Лечението на Cherry eye при кучето е предимно оперативно.

Справянето на това състояние чрез масажиране не води обикновено до трайно прибиране. Трябва да се спомене, че след изпадането на слъзната жлеза тя продължава да изпълнява функцията си, но дългото престояване навън може да доведе до усложнения. Важно е тази жлеза да се съхрани и да се репонира в нормалното си положение. Това е необходимо, тъй като тя осигурява значителна част от слъзната секреция  и предпазва роговицата от изсъхване, и развитие на сух кератоконюнктивит. Не трябва да бъде премахвана.

Нашият съвет е при диагностициране на Cherry eye при кучето и решение за оперативна интервенция да се интересувате от начина, по който това състояние ще бъде третирано. Отстраняването на жлезата е противопоказно в дългосрочен план.

Породите, които са предразположени към състояние Cherry eye са американски кокер,бигъл, мопс, булдог и др.

Cherry eye при кучето-лечение във Ветеринарна клиника Вита в кв НадеждаТакъв е случаят на Бък. Той е от породата английски булдог и е на 5 месечна възраст. Внезапно се появява тази малка розова подутина. Бък е доведен за офталмологичен преглед при д-р Стоичков. При прегледа се установява трайно, едностранно изпадане на слъзната жлеза.

Това заболяване се диагностицира изключително лесно. Назначени бяха предоперативни изследвания. Трябваше да се извърши и допълнителна хирургична интервенция на задържан тестис и корекция на пъпна херния. При брахицефалните породи всяка хирургична манипулация във Ветеринарна клиника Вита задължително се извършва под инхалационна анестезия. Д-р Стоичков извърши репониране на жлезата чрез “Modified Morgan pocket technique”. 

Cherry eye при кучето-диагностициране и оперативна интервенция във Ветеринарна клиника Вита в кв НадеждаСледващите две седмици бяха важни за доброто зарастване на шевовете. Това е така, защото може да се получи рецидив и жлезата да се покаже отново. Бък ни посещаваше периодично за контролни прегледи. За наша радост рецидив не се получи и жлезата не се показа отново.

Ако забележите розова подутина в медиалния очен ъгъл на Вашия домашен любимец, незабавно се свържете с нас на посочените в страница Контакти телефони и имейл или запишете час on-line за преглед на Вашия домашен любимец.