ХИПЕРТИРЕОИДИЗЪМ – скритият убиец на котките

Хипертиреоидизъм при котките

ХИПЕРТИРЕОИДИЗЪМ – скритият убиец на котките

Хипертиреоидизъм при котките е хормонално състояние на свръх продукция на хормони от тироидната жлеза. Трябва да се отбележи, че това е най-разпространеното заболяване при котките в зряла възраст. Проявите обикновено са доста неспецифични и често се бъркат с други заболявания и състояния при котките.

Обикновено до поставянето на диагнозата Хипертиреоидизъм при котките е минат дълъг път на безуспешно лечение и смяна на множество препарати и терапии.

Поради високата честота на заболяване при възрастните котки над 8 години, част от признаците на заболяване се преписват на старостта на котката. Но ние знаем, че старостта не е заболяване.

Най-доброто сравнение на състоянието на организма на животните с хипертиреоид е сравнението със състоянието на организма на спортист, подложен на постоянен допинг. Животните обикновено имат силен апетит, но слабеят. Чести симптоми има от страна на уринарната и храносмилателната система, както и на кожата. Признаците са нехарактерни, а понякога успяват да заблудят дори и ветеринарния лекар.

Ние от екипа на Ветеринарна клиника Vita имаме опит в диагностицирането както на хипертиреоидизъм при котките в класическото му проявяване, така и в нестандартното протичане на заболяването.

Поставянето на диагноза Хипертиреоидизъм при котките при нестандартното протичане ни накара да се почувстваме много щастливи и удовлетворени от постигнатия успех.

ХИПЕРТИРЕОИДИЗЪМ - скритият убиец на коткитеПредставяме Ви накратко случаят на Цезар, който е мъжка кастрирана котка на 9 години. Стопанинът му ни потърси за помощ, след като неговият проблем започнал да се задълбочава. Преди 2 години Цезар е тежал 9.500 кг, а при постъпването си тежеше 4.300 кг и отказваше да се храни. Всички изследвания, който извършихме тогава, не показваха той да има проблем, но според стопаните му той се влошаваше. Ето защо ние хоспитализирахме Цезар и започнахме всичко отначало. Установихме силна тахикардия, еритроцитоза, слабеене, липса на апетит, унилост. След задълбочен анализ на събраната информация, д-р Стоичков пристъпи към изследване на хормоналния статус на пациента. Така стигнахме и до поставянето на диагнозата Хипертиреоидизъм. Хормоналните нива на изследваните хормони бяха в пъти завишени.

Вторият ни случай е с класическите признаци на това заболяване. Той отново е мъжка котка на 15 години, която въпреки, че се храни добре, започва да слабее. Козината му започва да пада. След посещение при нас, на котето му беше назначена противоалергична и антимикотична терапия, която за един месец не даде резултат. Стопанката се съгласи да бъдат извършени всички необходими изследвания, за да се изясни случаят. Направени бяха пълен пакет на кръвни изследвания, включително и хормонален профил на щитовидната жлеза. Отново се оказаха завишени хормони, който се секретират от щитовидната жлеза и от хипофизата.

Хипертиреоидизъм при котките-ветеринарна клиника ВитаОттук нататък за тези наши пациенти с доказан Хипертиреиоидизъм предстои приемане на лекарства, които потискат образуването и отделянето на хормоните и правене на периодични хормонални профили, за да може адекватно да се мониторира това заболяване.

Съветваме Ви да не се опитвате да диагностицирате това заболяване без участие на ветеринарен лекар, който има опит в хормоналните заболявания. Това може да бъде опасно за Вашия любимец. Ние от екипа на ветеринарна клиника Вита винаги сме насреща на страницата за Контакти, за да Ви помогнем и Ви съветваме да правите веднъж годишно контролни кръвни изследвания за котки над 8 години.