Хидронефроза при домашните любимци

Хидронефроза при домашните любимци

Днес ще Ви запознаем с една интерестна и рядко срещана патология при домашните любимци, която се нарича Хидронефроза.

Какво представлява заболяването хидронефроза при домашните любимци?

Това е бъбречно състояние, което се развива следствие на  нарушение в  извеждането на произведената урина от бъбрека, по уретера към пикочния мехур. Вследствие на което новообразуваната урина се задържа в бъбречния паренхим, той  увеличава своите размери и загубва своята функция. Заболяването хидронефроза при домашните любимци може да засегне единия или и двата бъбрека. Причините за хидронефрозата са от различно естество, но най-често се касае за стеснен или запушен уретер.

Случай на Хидронефроза при Британска котка

Хидронефроза при домашните любимци-лечение във Ветеринарна клиника Вита

Както повечето от Вас знаят, към Ветеринарна клиника Вита има хотелска част с индивидуална котешка стая. По тази причина за Новогодишните празници ни потърсиха собствениците на 9 месечната Шарлот. Тя е представител на британската порода котки. Закупена е от развъдник за британки в чужбина с необходимата документация за родословие. На 6 месечна възраст претърпява кастрация в родната си страна и след нея се възстановява перфектно. При настаняване на животно в нашия хотел на всеки посетител се предоставя талон за 50 % отстъпка от пълни кръвни изследвания и 25 % отстъпка от цялостен  клиничен преглед. Именно оттук започна всичко.

Собствениците на Шарлот решиха да се възползват от тази неустоима оферта. След извършване на изследванията се установиха завишени стойности на креатинина и уреята, общото състояние на пациентката беше добро. Докато беше за една седмица на хотел при нас, Шарлот започва да приема специална диетична храна. До този момент тя се хранеше с храна за Британски малки котета. След  14 дни направихме отново изследвания и установихме, че показателите вместо да намалят, са се увеличили и то доста над нормалните референтни стойности.

Второто изследване, което назначихме, беше пълна ехография на коремна кухина.  След извършването на ехография от д-р Стоичков, се установи голямо (5 см на 6 см) анехогенно добре капсулирано образование в областта на левия бъбрек. Десният бъбрек беше с нормални размери и структура. Предвид на скорошната кастрация се усъмнихме, че може да става въпрос за остатъчна функционална яйчникова тъкан, която се е превърнала в голяма киста или за Хидронефроза на бъбрека.

Ехография на коремна кухина на котка, направена във Ветеринарна клиника Вита

След обсъждане на сериозността на ехографската находка, собствениците взеха решение Шарлот да бъде подложена на оперативна намеса за отстраняване на ехографската находка. Въпреки, че преди операцията бяха включени лекарства за намаляване на повишените бъбречни показатели и венозни вливания, показателите не се подобриха, но същевременно и общото състояние на котката Шарлот не се влоши – нямахме повръщане, унилост, отказ от храна.

Лечение на котка от хидронефроза във Ветеринарна клиника Вита

По време на операцията главният хирург установи, че не се касае за остатъчна яйчникова тъкан, а за видоизменен бъбрек. Наложи се този нефункционален и силно видоизменен бъбрек да бъде отстранен. След нефректомията цялата патологична находка беше изпратена за хистологично изследване в Германия, от където получихме потвърждение на първоначалната ни диагноза – Хидронефроза. Ще Ви публикуваме цялото становище на германската лаборатория.

Histological examination

Macroscopical findings
Submitted was a kidney with a size of 4.7 x 3.2 x 2.9 cm with a
cystic lesion in the pelvic area.
Three sections were embedded for histological investigation.

Microscopic examination
The following staining was performed according to standard operation
procedures: H&E.

There was a marked dilated pelvic area. The cortex was highly 
cellular, glomerular were highly small. Multifocally crystal
structures were found (birefingent). Only a few eosinophils were
found.

Diagnosis:
-Findings suspicious for with hydronephrosis

Critical report:
The makroskopical and histological findings are comparable with an
hydronephrosis. Hydronephrosis is dilation of the renal pelvis and 
associated with progressive atrophy and cystic enlargement of the 
kidney.
If only one kidney is affected, prognosis can be good, if the
other kidney works normal. 

За нас следващите дни на възстановяване бяха от изключителна важност. Лекарският екип на Ветеринарна клиника Вита следеше ежедневно здравословното състояние на котката Шарлот. За наша радост следващите дни Шарлот показа пълно възстановяване, кръвните показатели започнаха бавно да се подобряват.  След  14 дни тя благополучно и в добро общо състояние напусна България .

Нашият екип е в непрекъснат контакт със собствениците на Шарлот и до този момент новините са добри. След направените в Кипър изследвания, се установи, че тя се справя отлично и единственият й бъбрек функционира добре.

Излекувана котка от хидронефроза във Ветеринарна клиника Вита

Мисията на Ветеринарна клиника Вита е да помага по най-добрия начин на своите пациенти. Можете да ни се доверите. Лекарският екип на ветеринарната клиника се състои от специалисти с дългогодишен опит. В хотела за кучета и котки Вашият домашен любимец ще се чувства комфортно и обгрижван от нашия персонал. Свържете се с нас на страницата ни за Контакти.