Трансмисивен венеричен тумор (TVT)

Трансмисивен-венеричен-тумор-1

Трансмисивен венеричен тумор е туморна формация, която засяга кучета във всяка възраст и от двата пола. Туморите имат различни размери от 5 мм до 10 см в диаметър. Формата им най-често е карфиолоподобна с ронлива повърхност, която често кърви и създава предпоставки за сериозни възпалителни процеси. Локализират се най-често в гениталиите. Дават метастази в регионалните лимфни възли. Предава се на други кучета чрез директен контакт.

Представяме Ви нашият пациент Лоли, който постъпи за преглед. Стопанката се оплака, че често си ближе пениса и струята урина му облива задните крайници. При физическия преглед се установи добре кръвоснабдена туморна формация на пениса с размери на орех. Бяха взети материали за допълнителни кръвни тестове и за анализ на урина.

Трансмисивен венеричен тумор (TVT)

След обстоен анализ на данните, които получихме от клиничния преглед и характерната за този тип тумори хистологична находка, ние успяхме лесно да поставим диагнозата – Трансмисивен Венеричен Тумор (TVT). Чрез ехографското изследване на лимфни възли се потвърди, че няма метастази в изследваните органи. Кръвните показатели на Лоли бяха в нормални референтни граници и ние пристъпихме към терапията.

Трансмисивен-венеричен-тумор-3

Назначен беше едномесечен курс на химиотерапия. Периодично се правеха контролни кръвни изследвания. Още на втората седмица имаше видим регрес на туморната формация.

Трансмисивен-венеричен-тумор-4

След едномесечната химиотерапия Лоли се чувства много добре. Ако и Вие забележите особено поведение у Вашия любимец, не се колебайте да ни потърсите на страницата за Контакти.