Работно време От Понеделник до Петък
9:00 - 19:00 часа
Събота 09:00 - 17:00 часа
Неделя 10:30 - 16:00 часа
За контакти: Клиника: 0895 830 842 Кабинет: 02/ 427 34 67 Кабинет: 0887 11 89 67
Email vitavet@abv.bg

Страхът при кучето

Шумова фобия – контрол или примирение

Страхът при кучето-звукови фобии

Звуковите фобии при животните са сравнително често срещани, вследствие на което влиянието им върху качеството на живот може да бъде значително. Най-честите фобии при кучетата са звуковите, в частност страх от фойерверки и гръмотевици. Страхът при кучето е емоционален отговор към определени дразнители (най-често звукови). Също така той предупреждава за потенциално опасно събитие и е важен за оцеляването на кучето.

Колкото опасността и дразнителя са по-големи и по-силни, толкова и страхът при кучето става по-силен и трудно контролируем. Различните кучета реагират в зависимост от степента и силата на дразнителя с градиращи поведенчески прояви. Някои кучета дори изпадат във фобийно състояние, което им пречи на нормалните поведенчески реакции. Сдържаните реакции обикновено са скимтене, задъхване или отделяне на слюнка. По-реактивните животни реагират с треперене, изпускане, криене, неконтролируемо бягане, което може да нарани дори околните и др. Невинаги по степента на реакция на кучето обаче трябва да се съди за силата на страха, който изпитва животното.

Ако смятате, че Вашият любимец изпитва неконтролируем страх, то е редно да потърсите помощ.

Страх от гръмотевици при кучето

 

Какво трябва да направим ние като лекари?

Първо е много важно да се изключат медицинските причини, които могат да доведат до подобно състояние. Някои могат да бъдат открити при прегледа и от разказаното от собствениците, но за други са нужни допълнителни изследвания. Например хормонални заболявания, чернодробни проблеми, мозъчни тумори или деменция могат да доведат кучето до подобни състояния.

Страх от фойерверки при кучето

Как можем да контролираме страхът при кучето и неговите прояви?

Традиционният подход досега се състоеше в даването на лекарства, потискащи поведенческите реакции – седативи и транквиланти. Отличен избор при силно възбудими животни, но с два огромни минуса. Недостатъците на този вид терапия е, че трябва да може да се предвиди, кога може да се появи дразнител и лекарствата да се дадат известно време преди това. Другият минус е, че те не лекуват състоянието и не могат да се използват постоянно.

На пазара в момента се предлагат лекарствени средства на билкова основа, те действат чрез натрупване в организма и трябва да се приемат дълго време. Някои от тях сме ги използвали върху нашите животни (котката ни изпитва страх от автомобили и пътуването с нея е голям проблем), но ефектът от тях  е незадоволителен.

Огромно внимание се обръща на терапията с феромони. Изследвания в Eвропа показват доста добри резултати с тези препарати. Те биват под формата на спрейове, дифузери или каишки. Дават добър резултат при по-слабо реактивни кучета, а при по-страхливи се използват като допълнителен метод.

Четвъртият вид терапия е дълготрайната. При нея се прилагат на принципите на „десенсибилизацията и обратно привикване”. Тези методи са с отлични резултати, но трябва да се спомене единственият им недостатък – дългото им прилагане.

ДЕСЕНСИБИЛИЗАЦИЯТА – процес, целящ намаляване на емоционалната реакция. Прилагат се шумове под прага на страховата реакция и постепенното им увеличаване. Това трябва да става постепенно във времето.

ОБРАТНО ПРИВИКВАНЕ – след като намалеят реакциите на животното към дразнителя, се пристъпва към този втори етап, целящ асоциацията на дразнителя с някаква приятна дейност за кучето.

Трябва да бъде обърнато внимание на заобикалящата среда и да се избягват дразнителите, ако това е възможно.

Страхът при кучето-ветеринарна клиника ВитаВ нашата ветеринарна клиника винаги може да получите насока и съвет спрямо състоянието на Вашия любимец, каква терапия би могла да е най-удачна. Затова се свържете с нас на телефоните и имейла, посочени в страница Контакти или директно запишете час онлайн за преглед на Вашето куче.

 

Д-р Стоичков

Позвънете
Адрес