Работно време От Понеделник до Петък
9:00 - 19:00 часа
Събота 09:00 - 17:00 часа
Неделя 10:30 - 16:00 часа
За контакти: Клиника: 0895 830 842 Кабинет: 02/ 427 34 67 Кабинет: 0887 11 89 67
Email vitavet@abv.bg

Кучешка кашлица

Инфекциозният трахеобронхит (ITB), известен още като „кучешка кашлица”, е остра респираторна инфекция на горните дихателни пътища.

Излекувани десетки кучета от кучешка кашлица във Ветеринарна клиника Вита

Кучешката кашлица засяга носната кухина, ларингса, трахеята, бронхите и белодробната тъкан. Canine ITB е едно от най-разпространените и често срещани заразни заболявания при кучетата, което се характеризира с много бързо разпространение и висока заболяемост. Всяка година броят на заболелите от кучешка кашлица според нашата статистика се увеличава. В нашата клиника успешно са излекувани десетки кучета от това сериозно заболяване.

Как може да се зарази кучето и да заболее от кучешка кашлица?

Източник на инфекцията са заразените животни, които могат да излъчват вирусни агенти до 2 седмици след инфектирането. Директно чрез контакт, от назалните и конюктивалните секрети, достатъчно е по маршрута за разходка да има едно болно животно. Причинителят се разпространява от куче на куче без дори да е необходим директен контакт между тях.  Достатъчно е само да подушат една и съща тревичка.

Заразно ли е за котките?

Предполага се,  че един от причинителите на заболяването Bordetella bronchiseptica може да зарази и котката Ви.

Може ли да заразя домашния си любимец?

Проучвания в тази сфера показват, че човек може да зарази кучета, тъй като човешката B.bronchiseptica е по-силно патогенна.

Малко повече за инфекциозния трахеобронхит кучешка кашлица:

Причинителите на заболяването действат в комбинация.

  • Вируси:

CPiV2 – (Canine parainfluenza virus) представлява вирус, причиняващ краткотрайна кашлица и се смята се за основния причинител на заболяването кучешка кашлица.

  • Бактерии и микоплазми:                                

Bordetella bronchiseptica е бактерия, която в комбинация с CPiV2 причиняват клиничната проява на заболяването.

  • Други условно патогенни микроорганизми, които могат да вземат участие в болестния процес, са нормалните обитатели на дихателната система. Сред тях са:

 

-Streptococcus spp.

-Pasturella spp.

И други.

  • Редица други бактерии и вируси са застъпени в болестния процес, но те са с по-малко значение,  а присъствието им утежнява минимално състоянието на животното. Ако един от основните причинители (CPiV-2 и B.bronchiseptica) липсва, заболяването не се проявява като кучешка кашлица.

 

Възприемчивост:

Податливи са всички кучета от всяка възраст. Най-чувствителни са малките кученца след 2 седмична възраст, а най-голямата проява на заболяването е през лятно – есенните месеци. От нашите дългогодишни наблюдения можем да отчетем ясно изразена сезонност – средно два пъти годишно. Не са рядкост и заболелите в студените месеци от годината.

Инфекциозният процес се диагностицира главно в горните отдели на дихателната система, където вирусът се намножава в епитела, като инкубационният период може да бъде от 3 до 10 дни.

Клинични признаци при кучешка кашлица:

Най-характерния признак, който се наблюдава още в началото, е кашлицата, проявяваща се като непрекъснат кашличен пристъп. Поради силната кашлица могат да се проявяват позиви за повръщане, но изхвърленото съдържание е носно трахеален и бронхиален гъст секрет, който животното често преглъща. След това се появяват и носни и конюктивални изтечения – при доста от болните те липсват или са незначително количество.  При стари и много изтощени кучета и такива, при които на са взети навременни мерки, може да се засегнат и долните отдели на дихателната система и да развие бронхопневмония – летаргия, треска, задух, влажна и продължителна кашлица.

Лечение на кучешка кашлица:

Лечението на кучешка кашлица се увенчава с голям успех, ако стопаните вземат мерки и започнат лечение заедно със своя ветеринарен лекар още при проява на първите клинични признаци. При забавено диагностициране продължителността на лечение може да нарастне до 3 седмици. Добрата новина е, че инфекциозният трахеобронхит е с високи нива на заболяемост, но ниски на смъртност. Поради липса на специфично лечение срещу вируса, кучетата се лекуват симптоматично. Огромна роля за успешното лечение се отдава на аерозолното приложение на лекарствени средства, което  е включено в нашата ефективна схема на лечение.

Лечение на кучешка кашлица във Ветеринарна клиника Вита

Как да предпазя своето куче от кучешка кашлица?

Разработена е ваксина срещу кучешка кашлица, която е подходяща за ежегодно приложение. Tя се поставя чрез назално накапване в ноздрите и с успех предпазва домашния Ви любимец в рамките на една година. Имунитетът се изгражда в рамките на 3 дни. Ваксината е жива и може да предизвика, макар и рядко, леки признаци на заболяване, което преминава за 1-2 дни без лечение.

Ваксина на куче срещу кучешка кашлица във Ветеринарна клиника Вита

Ако забележите и най-малките симптоми на кашлица при Вашето куче, не чакайте да се развие в по-тежка форма. Посетете ветеринарна клиника Вита и нашият екип от ветеринарни лекари ще се погрижи за Вашия домашен любимец. Ако пък искате да предпазите Вашето куче от кучешка кашлица, заповядайте в нашия ветеринарен кабинет и ще поставим ваксина на Вашия домашен любимец.

Позвънете
Адрес