Котешки урологичен синдром

Котешки урологичен синдром 1

FUS (котешки урологичен синдром) е термин, който описва най-често заболявания на пикочните пътища. Тези заболявания включват бъбречни камъни, камъни в пикочния мехур, цистит и запушване на уретрата. Заболяването се среща най-често при мъжките котки и по-рядко при мъжките кучетата. Женските животни боледуват рядко.

Етимология на FUS (котешки урологичен синдром): 

Предразположени са мъжките котки. Това е така понеже интервалите между уринирането са удължени и урината им е силно концентрирана. Това им спомага да съхранят водата в организма, но същевременно с това силно се увеличава рискът от образуване на микрокристали и уролити. Понеже уретрата при мъжките е по-дълга и по-тясна, то вероятността да се запуши (в сравнение с женските животни, които имат по-къса и по-широка уретра) е по-голяма.

Котешки урологичен синдром 2

Също така от котешки урологичен синдром по-често са засегнати котки с намалена физическа активност, на средна възраст, които са хранени с небалансирани, нискокачествени, богати на фосфор и магнезий храни. На пазара в момента има много видове храни. Само някои от тези храни обаче са балансирани и висококачествени. Най-честите причини за запушване на уретрата при мъжките животни са механични запушалки – кристали, тумори, удебеляване на стената на уретрата. Също така има и физиологични причини за запушване на уретрата – спазми на уретрата от нарушената й инервация (неспособност на уретрата да се релаксира). Кристалите от своя страна могат да бъдат калциево-оксалатни, калциево фосфатни, уратни, но най-често срещани са струвитите.

Анатомия-на-котарака

Клинични признаци при котешки урологичен синдром:

Собствениците най-често забелязват, че котката им прави чести опити за уриниране на нехарактерни места, като отделеното количество е само 2 – 3 капки урина или няколко капки кървава течност. Често споменават за близане на пениса, ровене в тоалетната, придружено със силно мяукане. Всичко това може да заблуди собственика, че котето има запек. В първите 24 часа липсват промени в общото състояние на котките. След този период обаче, поради натрупването на токсични вещества в организма, започват да се проявяват липса на апетит, повръщане, слабост, депресия, обезводняване. Пикочният мехур при опипване през коремната стена е болезнен, твърд и уголемен. При котките с FUS – синдром много бързо се развива остра бъбречна недостатъчност, която е доста неприятно, трудно лечимо и застрашаващо живота усложнение.

С тези признаци дойде в клиниката и котаракът Топчо, който е на 5 години. Той не беше уринирал повече от 48 часа, отказваше да яде и беше силно унил. Веднага го подготвихме за катетеризация на пикочния мехур.

Много важно при това заболяване е да се отпуши уретрата. Това се прави, за да се евакуира урината от пикочния мехур, да се стимулира диурезата и да се възстанови биохимичното равновесие в организма.

Много често се налага пациентите да бъдат леко седирани (успокоени), за да може да се постави уретралния катетър. Начините, чрез които се освобождава пикочния мехур от урината са: катереризация, цистоцентеза, уретростомия, катетърна цистотомия.

При Топчо нещата се оказаха малко сложни. Той постъпи при нас за лечение с влошено общо състояние и катеризацията отне доста време. Катеризирахме пикочния мехур с помощта на техниката хидропулсация. Количеството урина, което се отдели, беше 150 мл. кървава урина с много струвитни кристали, които се видяха при микроскопското изследване. Ph на урината беше над 7 с наличие на значително количество левкоцити и еритроцити. Това е високо ph и това създава условия за образуване на кристали. На снимката са показани как изглеждат струвитните кристали в урината.

Струвитни-кристали-в-урината-на-котка

Промихме мехура и пришихме катетъра за препуциума. По този начин улеснихме отделянето на урина, защото имаше опасност от повторно запушване. Освен това така пикучният мехур ще възвърне тонуса си по-бързo. Чрез кръвните изследвания установихме, че организмът на нашия пациент е в уремично състояние и бъбречните показатели са в пъти над нормата. Калият също беше силно завишен, което създаваше предпоставка за доста сериозни сърдечни аритмии.

Котешки-урологичен-синдром-3

Назначени бяха антибиотици, общо укрепваща терапия, хранителни добавки и специална диета, която ще подпомогне разтваряне на кристалите в урината и ще промени ph на урината. Естествено поради сериозността на заболяването, Топчо беше хоспитализиран и поставен под непрекъснат лекарски контрол. Още на следващия ден Топчо се чувстваше по-добре, но все още отказваше да се храни. Отново беше си запушил катетъра. Предприехме отпушване на катетъра, изпразване на пикочния мехур и промивка със специален лизиращ разтвор. На третия ден състоянието му видимо се подобри и той започна да се храни самостоятелно. Кръвните показатели вече бяха в нормалните си референтни стойности. След като бяхме сигурни, че състоянието му трайно се е подобрило, Топчо беше изписан за домашно лечение. Сега Топчо се чувства добре, яде само лечебна храна, периодично ни посещава за контролни прегледи. За да се избегне рецидив, ние му изготвихме специален хранителен режим. В този случай не се наложи извършване на спешна уретростомия.

Мъжките котки са предразположени към повторно запушване на уретрата. Такива котараци са кандидати за операция наречена уретростомия. При тази операция се създава широк отвор на уретрата. Операцията е последния и понякога неизбежен вариант за лечение на FUS.

Ако се усъмните, че Вашата котка страда от заболяване на пикочните пътища, не чакайте да стане късно, а ни потърсете на страницата за Контакти или запишете час on-line.