Работно време От Понеделник до Петък
9:00 - 19:00 часа
Събота 09:00 - 17:00 часа
Неделя 10:30 - 16:00 часа
За контакти: Клиника: 0895 830 842 Кабинет: 02/ 427 34 67 Кабинет: 0887 11 89 67
Email vitavet@abv.bg

Изхранване на кучето с кокали

Полезни ли са кокалите за кучето?

Изхранване на кучето с кокали

Много пъти в нашата практика сме се сблъсквали с недоумението на собствениците на  кучета (особено на големите породи), когато се е налагало да обясняваме, дали са полезни кокалите за кучето. Нашият отговор винаги е бил един и същ МОЛЯ НЕ ХРАНЕТЕ КУЧЕТО СИ С КОКАЛИ!

Основните доводи на стопаните за даването на кокали са, че помагат само за почистването на аналните жлези.

За какво служи аналната жлеза?

Аналната жлеза е чифтен орган, разположен от двете страни на ануса, които в нормално състояние служат за маркиране на територия и за улесняване на изхождането.

Анална-жлеза-при-кучетата

Какво може да предизвика изхранване на кучето с кокали?

Изхранване на кучето с кокали с нищо не намалява продукцията на тези жлези, нито намалява миризмата на техния секрет. Храненето с подходяща суха и по-рядко домашна храна осигурява оформени и твърди изпражнения. Те спомагат за незадържането на секрет в аналните торбички. Даването на кокали може да доведе до запек с всичките следващи от него усложнения.

Кост в хранопровода

На снимката може да видите кост в хранопровода

Други нежелани последствия от даването на кокали са нараняването на зъбния емайл и по-бързото амортизиране на зъбите, счупване на зъби, нараняване на устната лигавица и на венците.

Гастритът и гастроентеритът (възпаление на стомаха и червата), преплитането на червата вследствие на усилена перисталтика, разширяването и превъртането на стомаха и най-често срещаното в практиката запичане (обстипация) са сериозните усложнения след даване на кокали на Вашето куче. Тези заболявания често трябва да се лекуват оперативно, а в много тежки случай завършват и неблагоприятно.

Обстипация-на-дебелите-черва

Обстипация на дебелите черва

ЕКИПЪТ НА ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА VITA ВИ БЛАГОДАРИ, ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА  ДАВАТЕ НА ДОМАШНИТЕ СИ ЛЮБИМЦИ КОКАЛИ!

Позвънете
Адрес