Работно време От Понеделник до Петък
9:00 - 19:00 часа
Събота 09:00 - 17:00 часа
Неделя 10:30 - 16:00 часа
За контакти: Клиника: 0895 830 842 Кабинет: 02/ 427 34 67 Кабинет: 0887 11 89 67
Email vitavet@abv.bg

Избор на куче

КАК ДА НАПРАВИТЕ ИЗБОР НА КУЧЕ И ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНАТА ПОРОДА КУЧЕ?

Избор на куче Ветеринарна клиника Vita

Има хиляди чистокръвни и смесени породи кученца. Ако просто отидете и вземете сладкото кученце, може да се окаже, че сте се сдобили с куче, което не отговаря на Вашия стил или очаквания. Това е често срещана причина за изоставяне на животни. 

Ето защо, преди да пристъпите към избор на куче и закупуване на домашен любимец, трябва да си отговорите на няколко въпроса.

За да се избере най-доброто кученце за Вас и Вашето семейство, фокусът трябва да бъде първо върху Вас. Помислете къде живеете, как живеете и какво искате от едно куче, което най-вероятно ще бъде част от живота Ви средно 10-15 години.

Въпроси, които трябва да си зададете преди началото на Вашето търсене за закупуване на кученце и правилния избор на куче за домашен любимец:

  • Къде ще живеете – в малък апартамент или в къща с голям ограден двор?

 

Избор-на-куче къде-ще-живее 1 Избор-на-куче-къде-ще-живее-2

  • Искате куче компаньон или активно куче за джогинг или за упражняване на открито?

Избор-на-активно-куче Избор-на-куче-компаньон

  • Искате ли куче за защита на Вашия дом и имущество или само другар в игрите за децата?

 

Избор-на-куче-защитник-на-дома Избор-на-куче-другар-в-игрите

Помнете, че всички породи кучета са създадени с цел – лов, спорт, плуване, спасяване, защита и т.н. Определено помислете каква е първоначалната цел на породата, която изберете. Най-вероятно те ще имат инстинкт да правят това, за което са били предназначени.

Преди закупуването на куче за Ваш домашен любимец също така е необходимо да вземете под внимание физическите характеристики на кучето.

  • Голямо или малко куче?

 

Избор на голямо или малко куче

Голямото куче, което се нуждае от движение, не е добър избор за малък апартамент. То е по-скъпо за хранене и за лекуване. Малкото куче не е най-добрият избор, ако искате кучето да си играе активно с Вас.

  • Тип на козината

 

Избор-на-куче-в-зависимост-от-типа-козина

Някои кучета се нуждаят от ходене на фризьор на всеки 4-6 седмици и трябва да добавите нови месечни разходи. Също така помислете, че всички кучета ще отделят козина и косми, но някои отделят повече, отколкото други. Може ли да се справите с космите навсякъде? Ще отделите ли допълнително време за почистването на космите? Вие определено ще трябва да инвестирате в добра прахосмукачка и препарати.

  • Външно или вътрешно куче?

Очевидно е, че времето, с което разполагате, е важен фактор за отговора на този въпрос. Кучетата, които постоянно са отглеждани извън дома, са склонни да бъдат лошо обучени и не чак толкова социални. Ако просто искате да хвърляте храна и да държите кучето на верига навън, просто спрете да четете тази статия … не е нужно да си взимате куче!

  • Активна или спокойна порода?

 

Избор-на-спокойна-порода-куче Избор-на-активна-порода-куче

Обичате ли да прекарвате времето си навън в бягане, разходки, риболов, къмпинг или Ви харесва да седите на дивана и да гледате филми през свободното си време?

Помислете за собственото си ниво на активност преди да направите избор на куче за домашен любимец.

  • Общото здраве

Информирайте се за характерните здравни проблеми при типа куче, което сте решили да вземете. Дали тази порода има склонност да получи дисплазия, подуване или превъртане на стомаха, кожни проблеми или ушни инфекции, проблеми с очите, рак, задържането на млечните зъби и още много заболявания?
 

  • Лидер или последовател?

Без значение коя порода ще вземете, кучето не се ражда, знаейки как да седне, да легне или да се преобърне. Всички кучета трябва да бъдат обучени. Някои кучета се обучават по-лесно отколкото други.

Избор-на-куче-последовател

Обикновено спортните и пастирски породи се учат бързо. От друга страна, гончетата  и териерите са склонни да бъдат по-упорити и им отнема повече време за учене. Колко усилия и пари може да похарчите за обучение на кучето си?

Без съмнение, ако отделите време да си отговорите на всички тези въпроси, ще получите куче, което да отговаря най-добре на Вас и Вашето семейство. Кучето и всеки един домашен любимец е ново попълнение към семейството. То ще донесе само и единствено радост и ще бъде прекрасен, верен другар за идните години.

Надяваме се, че с тази информация ние от ветеринарна клиника Vita сме успели да Ви помогнем да направите правилния избор при закупуване на Вашето бъдещо куче. Освен като ветеринарни лекари, които винаги ще се отзоват да помогнат на Вашия домашен любимец при заболяване, екипът на ветеринарна клиника Вита е насреща, когато имате нужда от съвет или консултация при избора на Вашия нов домашен любимец. Можете да задавате Вашите въпроси на страницата за Контакти.

Позвънете
Адрес