Работно време От Понеделник до Петък
9:00 - 19:00 часа
Събота 09:00 - 17:00 часа
Неделя 10:30 - 16:00 часа
За контакти: Клиника: 0895 830 842 Кабинет: 02/ 427 34 67 Кабинет: 0887 11 89 67
Email vitavet@abv.bg

Избор на котка

Какво трябва да знам преди да направя моя избор на котка за домашен любимец?

Много от собствениците не са наясно с потребностите на котките си. Много от нас живеят в силно стресирана среда и не се замислят дали и домашната им котка не е под стрес. Котките са животни, които умело прикриват до последно неразположението си. Затова прибирайки се от работа, на нас ни се струва, че котката живее като в рай. Та нали са й оставени храна, вода и легло. Това в очите на собствениците понякога е напълно достатъчно за котешкото щастие.

По-големият проблем идва, когато са събрани под един покрив повече от две котки. Тогава привидното спокойствие може да бъде погрешно разбрано. За да се вникне повече в ума на котката и нейните потребности, трябва на първо място да знаем, че нашата домашна котка е ловец. Това мило, мъркащо и дремещо същество вкъщи всъщност е природно закодиран хищник и ние трябва да се съобразяваме с това.

В тази статия няма да се впускаме в детайли, а само ще щрихираме основните акценти, на които да обърнете внимание и на някои поведенчески проблеми. Всичко това има голямо значение, за да направите правилния избор на котка като домашен любимец. За всякакви въпроси можете да се обръщате към екипа на Ветеринарна клиника Vita. Ние ще се радваме да Ви помогнем да вземете правилното решение, дали да изберете котка за Ваш домашен любимец и каква порода да е тя. Затова не се колебайте да се обърнете към нас за съвет на страницата за Контакти.

За да се чувства котката добре, тя трябва да бъде поставена в среда близка до естествената.

Ето защо е важно, преди да направите своя избор на котка за домашен любимец, да сте сигурни, дали можете да й осигурите нужните и подходящи условия за отглеждане.

Трябва да се обърне внимание на храната, с която храним нашата котка. Тя е много важна за котката. Котките се хранят често и по малко. Много рядко преяждат. Котката не е лакомо животно. За тях храната е не само средство за утоляване на глада, а и средство за забавление и игра.

Храната за котката може да бъде разделена на няколко порции през деня.

Ако не можете да предоставяте на Вашето коте хранене няколко пъти на ден, е удачен избор закупуването на диспенсери за храна, които се отварят няколко пъти на ден. Хубаво е храната да не е само на едно място, а на няколко места във Вашия дом, които периодично да се сменят. Може да скриете храната на място където да знаете, че Вашето коте ще я намери. Всичко това имитира нормалното поведение на котките в природата.

Избор на котка Избор-на-правилната-храна-за-котката

Водата е много важен момент за спокойствието на котката.

Основна грешка е слагането на водата до храната. Дръжте ги далеч една от друга. В природата котките не пият от водоеми, когато до нея има храна, поради риска тя да е заразена. Котките обичат прясната вода, затова я сменяйте винаги когато можете.

Прясна-вода-за-котките Разположение-на-водата-от-която-пие-котката

Средата, където котката живее, е нейното ловно поле.

Затова тя обича да се катери върху високи места и оттам да наблюдава с часове. Не е необходимо да правите нещо специално – котките използват мебелите за тази цел.

Избор-на-правилната-среда-за-живеене-на-котката 1 Избор-на-правилната-среда-за-живеене-на-котката-2

За да се чувства комфортно Вашата котка, то задължително трябва да й подсигурите място, където да си точи ноктите, а именно драскало. В противен случай мебелите Ви ще станат перфектната цел за това действие. Може да поставите няколко кутии или котешки къщички, където котката Ви да се крие, когато си играе.

Място-за-спане-на-Вашето-коте Място-за-катерене-на-Вашето-коте

Играчките са необходими за задоволяване на инстинкта на котката за лов. Домашно направените играчки обикновено будят интерес (хартиено топче, връзки за обувки, панделки от букети и др.)

Играчки-за-Вашето-коте-1 Играчки-за-Вашето-коте-2

Тоалетната е основен проблем за стопаните и котката.

За собствениците легенчето пълно с котешка тоалетна е достатъчно, но котката е претенциозно животно. Високата, ниската, тясната или неудобната тоалетна, както и неподходящия пясък или силикон може да накара котката да си намери алтернативно, по-добро местенце за своите нужди. При възможност, оставете котката да си избере тоалетната и вида на пясъка в нея. Ако котките са повече от една, тоалетните трябва да са с поне една повече от тях.

Място-за-тоалетна-на-Вашето-коте

Надяваме се, че с тази статия ние от Ветеринарна клиника Vita сме Ви помогнали да направите своя избор на котка и да прецените, дали котката е подходяща за Вас като домашен любимец. Вземете под внимание времето, с което разполагате да се грижите за Вашето бъдещо коте и условията във Вашия дом, които да осигурят най-подходящата за котето среда за живеене. Ако все още се колебаете и се чудите какво решение да вземете, свържете се с нас на страницата за Контакти.

 

Позвънете
Адрес