Дирофилариоза при животните

Дирофилариоза

Дирофилариоза при животните е заболяване, което е широко разпространено в средиземноморските и топли страни и е считано до скоро за екзотично заболяване в България. Дирофилариозата вече е разпространена и в нашата страна. Характерно за заболяването е, че се разпространява сред кучетата и котките следствие на ухапване от комари. Заболяването е опасно и засяга и порчетата. Промените в климата и непрекъснатото движение на животни и хора оказва огромно влияние върху скоростта, с която се разпространява инвазията.

Дирофилариозата се смята за зооноза, което означава, че и човекът е застрашен от заразяване.

Как се заразяват животните?

Домашните кучета и някои диви животни са нормалния краен гостоприемник на сърдечните червеи и съответно основния резервоар (източник) на паразитозата. Комарите са междинен гостоприемник и разпространител на заболяването и при ухапването на заразено животно поемат микрофиларии.

Дирофилариоза при животните

При следващото си ухапване на здраво животно комарът инжектира тези микрофиларии в кръвообръщението на здравия краен гостопремник, а именно кучето, котката или порчето. Инкубационният период на Dirofilariа immitis е дълъг около 7-9 месеца /средно 6 месеца/, след което ларвите се превръщат в зрели паразити – кръгли червеи, наречени Дирофиларии, които достигат размери от 17-27 см и живеят в белодробните артерии и сърцето на гостоприемниците си. Зрелите Дирофиларии могат да живеят в продължение на 5 до 7 години при кучета, и до 2 или 3 години при котки.

Заболяването се развива бавно и количеството на паразитите определя тежестта на клиничните му признаци. Най- застрашени са домашните животни, живеещи на открито, тези отглеждани в апартаменти, както и животните с къса козина. Наличието на открити водни басейни (реки, езера, язовири, блата и басейни за домашно ползване), където се събират комари, е допълнителен рисков фактор за разпространението на заболяването.

Какви клинични признаци се развиват при дирофилариоза при животните?

Често много от болните животни не показват симптоми на заболяването. Но при други се наблюдава задух, кашлица, лесно се уморяват особено след физическо натоварване, отслабват. В някои случаи отделни паразити могат да предизвикат емболия (запушване) на артерии в мозъка, окото и други органи, което води до тяхното заболяване. Може да се наблюдава асцит (изпълване на корема с течност), иктерус (жълтеница), чернодробна и бъбречна дисфункция. При повече от 60 броя възрастни паразити се получава запушване на vena cava (голям кръвоносен съд ), което може да има фатален край. 

Как се поставя диагноза Дирофилариоза при животните?

Поставя се след извършване на кръвни тестове, които са специфични и високочувствителни. Отнемат около 2 минути работа с пациента. Необходимо е приблизително 1 мл. кръв, за да се направят необходимите тестове и оцветяване на кръвни натривки. Резултатите са готови след около 30 минути.

Кръвни-тестове-при-дирофилариозата

Как да предпазя моя домашен любимец от смъртоносното заболяване дирофилариоза при животните?

Превенцията е ключов момент за ограничаване разпространението на заболяването. Когато е необходимо, лечението трябва да се започне възможно най-рано. Трябва да се има предвид, че лечението освен скъпо е и свързано с много рискове за живота на домашния Ви любимец. Профилактиката на кученцата трябва да се започне не по-късно от 8-седмична възраст. Преди назначаване на профилактика при по-големи кучета (7 месечна възраст и по-големи) е необходимо да се направят кръвни тестова.

Тестовете за Дирофилария стават бързо, единственото условие е да се вземе малко количество кръв от Вашия любимец.

Това може да се извърши дори по време на обичайния профилактичен преглед и годишни реваксинации. Обикновено използваните медикаменти са ефективни и срещу други вътрешни и външни паразити по кучетата (кръгли червеи, бълхи, кърлежи и др.), като по този начин се гарантира по-пълна защита за Вашия домашен любимец. Когато медикаментите се прилагат правилно и по график, заразяването с Дирофиларии може напълно да бъде предотвратено. Тестувайте Вашия домашен любимец профилактично всяка година. Ние от Ветеринарна клиника Vita щ направим всички необходими прегреди и изследвания на Вашия домашен любимец. Свържете се с нас на страницата за Контакти или запишете час on-line.

Д-р Недкова  през  2016 година взе участие в националното скринингово проучване за определяне степента на разпространение на Дирофилариозата сред домашните животни. Резултатите са оповестени на страницата www.idex.com.

Грамота-на-д-р-Недкова за принос в епидемиологичните проучвания

В нашата клиника за 2016-та година преминаха курс на лечение голям брой пациенти, страдащи от дирофилариоза.

Броят на диагностицираните случаи при животни, живеещи в домашна среда рязко се повиши, след като включихме това заболяване към задължителните годишни профилактични изследвания.

Ще ви запознаем с двама наши пациенти, които се лекуваха от това коварно заболяване – Бруно и Мими. Бруно е мъжко куче, използвано за лов, а Мими е женско куче, живяло цял живот на улицата. След направените рутинни изследвания за кърлежопреносими инфекции и последваща ехокардиография, Бруно беше диагностициран с втора степен на заболяването, а Мими с трета степен.

Предвид съпътстващите заболявания на Мими лечението при нея беше изключително рисковано. Тя имаше гангрена на единия преден крайник и се нуждаеше от спешна ампутация. Нашият пациент Бруно беше от пациентите, който не показваха клинични признаци. Но при Мими се наблюдаваше характерната клинична картина – тя имаше задух, периодични сърдечни кризи предимно вечер, лесно се уморяваше, сърдечен шум, кардиомегалия, посиняване на лигавиците и езика, учестен сърдечен ритъм.

При нашите двама пациенти приложихме схема на лечение, препоръчана от Американската асоциация за лечение на и превенция на Дирофилария (American Heartworm Society). Те успяха да се излекуват. Лечението преминава през три етапа – подготвителен, същински и контролно тестване след 9 месеца от края на терапията.

Бруно-след-успешен-курс-на-лечение за Дирофилариоза

ВАЖНО: Два са ключовите момента към профилактиката на заболяването дирофилариоза при животните:

  1. Използването на репелентни (отблъскващи) препарати за външни паразити. На пазара съществуват няколко продукта.
  2. Използването на препарати, гарантиращи убиването на микрофилариите в начален стадий преди те да са се превърнали във възрастни форми. На пазара тези продукти се предлагат самостоятелно или в комбинация с други противопаразитни препарати.