Работно време От Понеделник до Петък
9:00 - 19:00 часа
Събота 09:00 - 17:00 часа
Неделя 10:30 - 16:00 часа
За контакти: Клиника: 0895 830 842 Кабинет: 02/ 427 34 67 Кабинет: 0887 11 89 67
Email vitavet@abv.bg

Диагностика

Диагностика и Лаборатория-във-ветеринарна-клиника-VitaОбикновено данните от стопаните на домашния любимец и прегледа дават една обща картина, в която трябва да се отсее важната информацията. Опитът на лекаря е много важен при този първи етап. Дори и най-добрият лекар обаче понякога не може да бъде категоричен за някои заболявания без допълнителни изследвания. Ето защо ветеринарна клиника Vita разполага със собствена лаборатория.

 
 

Кръвни изследвания за диагностика на животни

Това са най-често правените изследвания и обикновено предхождат всички останали. Основната информация, която дават кръвните изследвания, е разделена на 3 групи:

Изследване-на-кръвна-картина-във-ветеринарна-клиника-Vita Кръвни-изследвания-във-ветеринарна-клиника-Vita

  • Пълна кръвна картина – Дава моментното състояние за основните клетки в кръвта и някои техни по-специфични параметри (еритроцити, левкоцити, тромбоцити, хемоглобин и др.)
  • Биохимичен анализ – Това е анализ на основни биохимични показатели, които са характерни за определени органи или група от такива, както и на количеството на минерали и др. Биохимичните показатели дават ясна представа за проблема към момента и почти никаква информация за това дали е първично заболяване или вторично. Затова тук са важни познанията на лекаря, който да може да интерпретира правилно резултатите. Не се опитвайте да съдите само по високите или ниски нива на определен показател за определено заболяване, а се доверете на лекуващия си лекар.
Плюсове на кръвните изследвания Минуси на кръвните изследвания
Минимални  увреждания на тъканите Нежелани последствия от венепункцията
Голямо количество данни При активни процеси бързо се променят
Лесно за извършване Не дават данни за структурата на органите
Проследяване на процеса във времето Не дават данни за аномалиите в органите

 

  • Хормонални изследвания – Изследват се основни хормони при съмнение за хормонално заболяване. Най-често изследваните хормони във ветеринарната практика са – Т4, STH, кортизол, прогестерон и др.

 

Бързи тестове за инфекциозни заболявания, като начин за определяне на точна диагностика на животни

Те са базирани на различни принципи, но обикновено са основани на принципа „ключ – ключалка”. При свързването на точния ключ с точната ключалка, се получава цветна реакция върху лентата на теста. Това са тестове с до 99 % специфичност. Има много фактори, които трябва да се вземат под внимание при тълкуването на положителни или отрицателни тестове. Добър помощник са в практическата работа. Интерпретирането трябва да става от специалист.

Диагностика на животни Тестове-за-инфекциозни-заболявания-във-ветеринарна-клиника-Vita-2

Електрокардиограма (ЕКГ) за диагностика на животни

Това е основен метод за изследване на сърдечна дейност. Дава повече информация за електропроводимостта на сърцето, и по-малко информация за структурните изменения. Препоръчва се при констатиране на даден проблем и при съмнения за структурни аномалии, да се направи ехокардиографско изследване.

Електрокардиограма на куче Електрокардиограма-Ветеринарна-клиника-Vita

Рентгеново изследване за диагностика на животни

Това е един от основните методи за изследване на много органи и системи. Това е най-важният метод, с който изследваме състоянието на костната система. Напоследък във ветеринарната медицина навлизат дигитални технологии, които значително подобряват качеството на полученото изображение. Наслагването на контурите на различни органи в една равнина и тяхното смесване е причина за необходими познания в тази материя, за да бъдат интерпретирани тези снимки правилно. Използва се при изследване на бъбреци, пикочен мехур, черва и други коремни органи. Много удачен е при изследването на гръден кош. Обикновено са необходими поне 2 снимки в 2 перпендикулярни равнини. Не е подходящ при изследване на органи с подобна плътност.

Плюсове Минуси
Минимални  увреждания на тъканите Статичен образ
Голямо количество данни Наслагване на сенки
Лесно за извършване Не се препоръчва за коремни органи
Безценен при изследване на кости Не е подходящ при бременни животни
Много удачен за гръден кош и кухи органи Задържане за снимка


Рентгеново-изследване-Ветеринарна-клиника-Vita Изследване-състоянието-на-костната-система

Кожно и микробиологично изследване на проби за диагностика на животни

Това е единственият метод за диагностика на някои заболявания. Представлява вземане на проби от различни части на тялото и изследването им под микроскоп. Някои проби се нуждаят от специални методики на изследване и затова е препоръчително да се предадат на специализирана лаборатория.

Обърнете се към ветеринарна клиника Vita на страницата за Контакти и ние ще направим всякакви необходими изследвания на Вашия домашен любимец (кръвни изследвания, тестове за инфекциозни заболявания, електрокардиограма, рентгеново изследване, кожно и микробиологично изследване на проби).

Позвънете
Адрес