Гана при кучето

Гана при кучето-ветеринарна клиника Вита

Какво трябва да знаем за болестта Гана при кучето?

Какво представлява болестта Гана при кучето?

Ганата (Canine Distemper ) е вирусно заболяване при кучетата, разпространено из целия свят. Тя често засяга няколко жизнено важни органи на кучето и е силно заразна. За жалост процентът на смъртност при това заболяване е около  50 %. Ето защо болестта е наричана още „Чума по кучетата”.

Как може да се зарази кучето?

Ганата най-често се предава от болни на здрави кучета по аерогенен път – чрез секретите от носа при кихане и кашляне. Често заразяването става и при контакт на кучето със замърсени с урина и изпражнения предмети или среда. Насекомите, външните паразити и другите видове животни могат механично да пренасят вируса.

Заразно ли е болното куче за хората?

Не. Човекът не може да се зарази с вируса на Ганата.

Може ли котката ми да се зарази с гана?

Не се притеснявайте за Вашата котка. Котките не са възприемчиви към вируса и не могат да се заразят. Порчета и други диви животни като невестулки, еноти, червена панда и други могат да се заразят.

Малко повече за вируса Гана при кучето:

Вирусът на Ганата (Canine Distemper Virus – CDV) принадлежи към семейство Paramyxoviridae. Вирусът, попаднал във външната среда, лесно се унищожава чрез дезинфекция, от слънчевата светлина и високата температура. Вирусът е много издръжлив на ниски температури. Студът го консервира и запазва. Ето защо повечето случаи на заразяване с гана при кучето се констатират през есента и зимата.

Попадайки в организма на кучето, той атакува и се развива в белите кръвни клетки (лимфоцити и макрофаги), лимфната система, както и клетките, които покриват интестиналния тракт. По лимфен път той достига до кръвта, а от там се разпространява до много органи и системи – белите дробове, червата и жлъчния мехур, пикочния мехур, очите, кожата, а в тежките случаи и до нервната система.

Как протича болестта Гана при кучето?

Гана при кучетоНай-уязвими са малките кученца на възраст от 3 до 6 месеца.

Освен тях податливи са и неимунизираните възрастни кучета. След като кучето влезне в контакт с други заразени кучета или замърсени предмети и среда, вирусът започва да се разпространява в тялото на кучето.

Признаци, че кучето е болно започват да се проявяват едва 3-6 дни след заразяването. Около седмия ден от инфекцията повечето кучета развиват треска – температурата им се повишава до 39.5 – 41 градуса. Кучето показва слабост, липса на апетит и нежелание за разходки и игра. През следващите две седмици в организма на кучето се развиват антитела срещу вируса, които го защитават и убиват вирусните частици. Ако организмът не е достатъчно силен, болестта взима превес и кучето силно се влошава.

Продължителността и степента на заболяването силно варират и зависят от реактивността на организма, както и от вирулентността на вируса. В редки случаи кучето е заразено и е носител без да проявява клинични признаци. В тези случаи болестта може да се провокира от стрес или спад в имунната система.

Клиничните признаци при Ганата са: изтечения от носа и очите, кашлица, вторична бактериална инфекция на белите дробове – развива се пневмония, възпаление на храносмилателния тракт – пълна липса на апетит, профузна диария. Дишането е затруднено и животното отслабва. Възможно е засягане на нервната система, което се проявява в треперене и тикове в различни части от тялото, епилептоидни припадъци. През цялото време вътрешната телесна температура е повишена.

Болестта Гана при кучето обикновено продължава 3 седмици, като в половината случаи се стига до оздравяване, а другата половина от случаите завършват със смърт.

Заболелите бременни кучета абортират или раждат нежизнени кученца. Кученцата от големи породи на възраст от 3 до 6 месеца, които страдат от Гана, често развиват остеопороза на метафизите на дългите кости. Това довежда до деформация на крайниците, затруднено движение и неправилна походка. След преболедуване при някои кучета остават трайни увреждания – нервни тикове, слепота, удебеляване на кожата на лапичките и носа (хиперкератоза), ревматоиден артрит, хронична пневмония.

Може ли да се лекува болестта Гана при кучето?

За съжаление няма специфична терапия срещу вируса на Гана при кучето. Организмът на кучето трябва сам да образува антитела, чрез които да се пребори с вируса. Съществуват хиперимунни серуми, приготвени от серум от преболедували кучета. Те са ефективни само в началото на болестта.

Терапията при Гана се състои в стимулиране и подсилване на имунната система чрез различни препарати, симптоматична терапия, в зависимост от проявените признаци, както и антибиотична терапия срещу вторични инфекции.

Болните кучета трябва да бъдат изолирани в специални помещения, така че да нямат контакт с други животни, както и с предмети, които могат да разнесат вируса по механичен път. Строго задължително е лечението да се провежда в клиника и животното да бъде постоянно под медицински контрол. В нашата ветеринарна клиника можем да кажем, че успеваемостта на излекувани животни е голяма поради точно тази причина.

Какво мога да направя за домашния си любимец, за да го предпазя?

За изграждане на имунитет срещу Ганата има разработена ваксина. Ваксинирането на кученцата от най-ранна възраст, както и ежегодните реваксинации, осигуряват добра защита на любимците не само срещу гана, но и срещу други опасни за кучето болести.

Ваксинирането на малките кученца е най-добре да започне от 45 ден след раждането им. Посъветвайте се с Вашия ветеринарен лекар, който ще направи най-подходящата схема за имунизация на Вашето кученце.

Ако Вашето куче не е ваксинирано, имало е контакт с болни или съмнително болни кучета, отказва да се храни, залежава се, има изтечения от носа и очите, кашлица, диария, висока температура,  Вие трябва да потърсите лекарска помощ, дори на лице да е само един от посочените симптоми.

Ако забележите някой от тези симптоми, не се колебайте да се свържете с нас на телефоните или имейла, посочени в страница Контакти или директно си запишете час онлайн за преглед.