Работно време От Понеделник до Петък
9:00 - 19:00 часа
Събота 09:00 - 17:00 часа
Неделя 10:30 - 16:00 часа
За контакти: Клиника: 0895 830 842 Кабинет: 02/ 427 34 67 Кабинет: 0887 11 89 67
Email vitavet@abv.bg

Ваксини за котка

Масовата заблуда!!!

„Моята котка живее у дома и не излиза и следователно няма от кой и откъде да се зарази. Поради тази причина докторе, аз няма да я ваксинирам. Тя никъде не ходи.”

Това сме го чували хиляди пъти. Опасните вируси могат да проникнат в дома Ви чрез Вашите обувки, дрехи и по въздушен път. Независимо, че Вашият домашен любимец не излиза навън, той е застрашен от много инфекциозни заболявания.

Вашата котка разчита на Вас!


Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да дадете на Вашата котка дълъг и здравословен живот, е той или тя да бъдат ваксинирани срещу инфекциозни котешки заболявания. Майката на котето чрез млякото предава на малкото си необходимите антитела за първите седмици. Антителата са готовата защита. След този период, то е до Вас и Вие трябва да му осигурите защита.

Как действат ваксините?

Ваксините съдържат малки количества променени или „убити“ вируси, бактерии или частици от тези организми. Когато се прилагат, те стимулират имунната система на Вашата котка да произвежда антитела, за да може да се защити от тези причинители при следваща среща с тях.

Кога трябва да бъде ваксиниранa моята котка?

Като цяло имунитета след раждането започва да намалява след 9 седмици. Това е времето, когато обикновено се поставя първоначалната ваксина и се прави реваксинация 3 до 4 седмици по-късно. След това Вашата котка се ваксинира всяка година до края на живота.

Можете да разчитате на Ветеринарна клиника Vita, защото ние предлагаме най-безопасните ваксини на водещи световни производители. Предпазете Вашия домашен любимец като го ваксинирате. Свържете се с нас на страницата за Контакти или запишете час on-line.

От какви заболявания предпазват ваксините?

  • Ваксини за котка срещу Котешки вирусен ринотрахеит

Клиничната изява на това вирусно заболяване наподобява грипа при хората. Вирусът причинява възпаление на горните дихателни пътища и лесно се предава от една котка на друга. Симптоми могат да са: умерено повишена температура, загуба на апетит, киханеизтечения от очите и носа, както и кашлица. Котенцата са особено податливи, но това заболяване може да бъде опасно при всички възрасти Дори ако котката се възстанови, тя може да остане носител и да заразява други котки.

Ваксинация срещу болестта Котешки-вирусен-ринотрахеит Ваксини за котка

  • Ваксини за котка срещу Котешка калицивирусна инфекция

Този вирус е друга основна причина за възпаление на горните дихателни пътища при котките. Симптоми на Калицивирозата са повишена температура, язви и мехури по езика и пневмония (възпаление на белите дробове). Лечението на тази болест е трудно. Ваксинацията е изключително важна. Затова не чакайте да се появят първите симптоми на заболяването и направете ваксинация на Вашето коте. Можете да се обърнете към нас на страницата за Контакти.

Ваксинация срещу болестта Котешка-калицивирусна-инфекция-1 Ваксинация срещу болестта Котешка-калицивирусна-инфекция-2

  • Ваксини за котка срещу Панлевкопения

Причинява се от вирус, който е толкова устойчив, че може да оцелее в продължение на една година извън тялото на котката! Поради голямата устойчивост на вируса в околната среда, неваксинирани котки са изложени на голям риск от заразяване. Заради това ваксинацията срещу това фатално заболяване е абсолютно необходима

Клиничната изява на Панлевкопенията включват отпадналост, диария, повръщане, тежка дехидратация и треска. Лечението е много трудно, скъпо и в повечето случаи неуспешно. За щастие самата ваксина е изключително ефективна и най-добрата в превенцията на болестта.

Ние от Ветеринарна клиника Vita ще ваксинираме Вашето коте. Можете да запишете час on-line или като се обадите на телефоните, посочени в страница Контакти.

Ваксинация-срещу-болестта-Панлевкопения-при-котките-1 Ваксинация-срещу-болестта-Панлевкопения-при-котките-2

  • Ваксини за котка срещу Бяс

Това е нелечимо вирусно заболяване, което засяга централната нервна система на почти всички бозайници, включително и хората. Вирусът се разпространява чрез ухапване и се открива в слюнката на заразените животни. Едни от основните разпространители на заболяването са дивите животни – порове, вълци, чакали, лисици, дори и прилепи. Ваксинацията ще даде на Вашата котка много по-голяма съпротива срещу беса, но трябва да сте наясно, че веднъж появило се заболяването, то не се лекува понеже е зооноза. Особеността на ваксината срещу бяс е, че много рядко в мястото на поставяне й, се появява рядък вид тумор (ваксинален сарком).

  • Ваксини за котка срещу Котешка левкемия (FeLV)

Инфекцията с котешки левкемичен вирус може да доведе до множество сериозни здравословни проблеми за Вашата котка – от рак като лимфом до широка гама от вторични инфекции, причинени от разрушаването на имунната система. След първоначалното постъпване на вируса в организма на Вашата котка, тя може да не показва никакви симптоми в продължение на месеци, дори и години, но все пак през цялото време тя заразя други котки. Има тестове на разположение, за да се определи FeLV състоянието на Вашата котка. Ако котката Ви не е заразена, но има голяма вероятност да влезе в контакт с котка, която е носител на вирус, то ваксинацията срещу това фатално заболяване е силно препоръчително, защото заболяването е нелечимо. Не чакайте! Ваксинирайте Вашето коте! Обърнете се към екипа на Ветеринарна клиника Vita, като се свържете с нас на телефоните, посочени на страницата за Контакти.

Ваксинация-срещу-болестта-Котешка-левкемия-1 Ваксинация-срещу-болестта-Котешка-левкемия-2

  • Ваксини за котка срещу Хламидия

Това заболяване предизвиква хроничен конюнктивит и рядко пневмонии.

Колко ефективна е ваксинацията?

Както всяко лекарство, лечение или хирургична процедура, ваксинацията НЕ може на 100% да гарантира, че котката няма да се разболее от заболяване, срещу което е ваксинирана. Въпреки това, ваксинацията е най-добрата защита на Вашия домашен любимец срещу болестта. Освен това, ако сметнете разходите по лечението на едно тежко заболяване, както и стреса на Вашия любимец, превенцията чрез ваксинация е изключително икономична и ефективна. В момента на пазара има няколко вида ваксини. Ние от Ветеринарна клиника Vita винаги сме готови да Ви обясним предимствата и недостатъците на едните и на другите ваксини. Оставаме на Ваше разположение на страницата за Контакти.

 

Позвънете
Адрес