Бъбречна недостатъчност при кучета и котки

Бъбречна недостатъчност при кучета и котки-Ветеринарна клиника Вита

Бъбречна недостатъчност при кучета и котки е често диагностицирано заболяване в нашата практика. То засяга всички домашни любимци на всякаква възраст. Най-уязвими се оказват декоративните породи кучета и котки на средна възраст. Заболяването бъбречна недостатъчност при кучета и котки може да протече остро, хронично или като обострено хронично. Затова и ние като лекари трябва веднага да разграничим с кое състояние се борим и да вземем необходимите спешни мерки, тъй като острата форма е животозастрашаваща.

Какво представлява заболяването бъбречна недостатъчно при кучета и котки?

Бъбречна недостатъчност при кучета и котки-диагностика и лечение от Ветеринарна клиника ВитаТова заболяване е синдром, който се характеризира с нарушание на регулаторната, екскреторната и секреторната функция на бъбречните нефрони. Когато има внезапно начало, дължащо се на рязко спадане на бъбречната функция, се касае за остра форма на бъбречна недостатъчност при кучета и котки. Тя се развива от часове до дни и е животозастрашаваща. При хроничната форма на бъбречна недостатъчност при кучета и котки бъбреците губят своята отделителна функция за период от месеци до няколко години. По принцип бъбреците отделят вредните за организма вещества, получени от метаболизма на хранителните вещества. Също така при хроничната форма на бъбречна недостатъчност при кучета и котки се нарушава киселинно-алкалното и електролитното равновесие в целия организъм. Обострената хронична форма на бъбречна недостатъчност при кучета и котки е специфично състояние, наподобяващо острата форма, но в същото време съпроводено със структурните промени в бъбречната тъкан, характерни за хроничната форма.

От какво се предизвикват състоянията на бъбречна недостатъчност при кучета и котки?

Хронична бъбречна недостатъчност-Ветеринарна клиника ВитаНай-честите причини за острата бъбречна недостатъчност при при кучта и котки са тубуларна некроза вследствие на прием на нефротоксични субстанциии, патологии, свързани с влошено кръвоснабдяване на бъбреците (бъбречна исхемия), както и процеси, свързани с прекомерното им натоварване.

При хроничната форма на бъбречна недостатъчност при кучета и котки има вродена предразположеност. В България това заболяване се среща в голям процент при представителите на порода самоед, бернско планинско куче, доберман пинчер, ши тцу, кокер шпаниол, бийгъл. От котките са засегнати персийска котка, мей кун и популярната британска котка и нейната разновидност – шотландската клепоуха котка. Най-честите причина при хроничната форма на бъбречна недостатъчност при кучета и котки са: възпалителни (глумеронефрит) и инфекциози заболявания (лептоспироза, бабезиоза, инфекциозен перитонит при котките), амилоидоза, хипертиреоидизъм, неоплазии, кистозни изменения, хранителен дисбаланс и идиопатични глумерални и тубуларни заболявания. Последни изследвания доказват ролятa на дирофилариозата при хроничните бъбречни заболявания при кучето.

Клинична изява при бъбречна недостатъчност при кучета и котки

При острата форма на бъбречна недостатъчност при кучета и котки клиничната картина е бързо развиваща се. Характеризира се с липса или намалено образуване на урина (анурия и олигурия) и уриноотделяне. Вследствие на това се развива уремия-депресия, повръщане, хипотермия, болки в областта на бъбреците, нервни тикове, общото телесно състояние и тегло е запазено. Рязко повишаване на креатинина и уреята при биохимично изследване, хиперкалемия, хиперфосатемия. ОСТРАТА БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ ПРИ КУЧЕТА И КОТКИ Е СПЕШНО СЪСТОЯНИЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТРЕТИРАНО ВЕДНАГА .

При хроничната бъбречна недостатъчност при кучета и котки имаме дехидратация, системно повръщане, което в последните месеци е зачестило, капризен апетит, полиурия, загуба на телесно тегло. В напреднала форма се появяват признаци от страна на нервната система. Обикновено клиничната изява се развива при загуба на 75 % от функцията на бъбреците. При изследване на кръвта се установява анемия, повишаване на уреята, креатинина, фосфора и намаляване на калия.

Диагностика на бъбречна недостатъчност при кучета и котки

Диагнозата бъбречна недостатъчност при кучета и котки се поставя лесно след извършване на клиничен преглед. Правят също така кръвни изследвания, изследвания на урината и ехография на отделителната  система, измерване на кръвното налягане. Важно е всеки пациент да се оцени по системата ИРИС.

Много е важно след поставянето на диагноза бъбречна недостатъчност (особено при хроничната форма на бъбречна недостатъчност при кучета и котки) собствениците да изпълняват стриктно предписанията на лекарите. Те трябва да водят любимците си на редовни контролни прегледи и изследвания, защото тези процеси са динамични и се влияят от много фактори. Единствено с общи усилия и редовни прегледи може да се получи дълготраен ефект .

Тук идва и моментът, в който да ви разкажем за два наши пациента с бъбречна недостатъчност.

Първо ще започнем с Кари, която е йоркшиирски териер на 6 години. Нейните стопани ни потърсиха за помощ през юли 2015 година, защото й миришела устата и леко си държи главата на дясно. Установихме при прегледа, че става дума за трета степен на зъбен камък, пъпна херния и възпалено ухо. Назначени бяха кръвни изследвания и ЕКГ, поради нуждата от хирургична интервенция. До този момент тя не е показвала никакви признаци от горе споменатите (слабее, повръщане, пиене на повече вода и полиурия). Кръвната картина показа обаче, че стойностите на уреята и креатинина съответстват на втора степен на хронична бъбречна недостатъчност. Ехографията потвърди лабораторните показатели.

Бъбречна недостатъчност при кучета-Ветеринарна клиника ВитаКарлита беше подложена на серия от венозни вливания и диета, докато постигнем намаляване на стойностите. През ноември 2015 година тя беше успешно оперирана от пиометра. Също така премахнахме млечната жлеза, защото се появиха малки уплътнени участъци. От този момент до ноември 2017 година Кари беше на периодични венозни вливания, хранителни добавки за неутрализиране на отпадните продукти. Наложи си поставянето на еритропоетин (препарат за анемията). Кръвните изследвания за осъществяване на добър мониторинг и контрол на заболяването се извършваха през 2 месеца. Имахме периоди на влошаване. Имахме обаче и дълги периоди на подобрение. Успяхме да удължим живота й с повече от две години. Това от научна гледна точка е много добър резултат. Последните две години ние можем да кажем, че тя беше голяма късметлийка от гледна точка на стопани. Те направиха всичко, което им беше препоръчвано от нас. Нашата връзка с тях беше 24 часа в денонощието в периодите на влошаване.

Нашият съвет към Вас стопани е – следвайте съветите на лекуващия си лекар и всяка година правете профилактични изследвания на Вашите домашни любимци.

При Кари помогна случайността от това, че ни срещна в този момент и успяхме да удължим живота й с две години.

Джерко е друг наш пациент. Той е на 6 години и живее в апартамент. От около 6 месеца намалява приема на храна. Според лекуващия му лекар това се дължи на разгонване и той трябва да бъде кастриран. В деня на кастрацията обаче лекарят е извикан по спешност. Така Джерко се озовава в нашата клиника. Лекарите установяват силна степен на дехидратация, кахексия, апатия, отказ от храна, приема на вода е запазен, единични повръщания, лоша космена покривка и увеличени, неболезнени при палпация бъбреци. Назначени бяха допълнителни изследвания за доуточняване на диагнозата. Котето беше хоспитализирано по спешност и подложено на агресивна 7 дневна терапия.

Бъбречна недостатъчност при котки-Ветеринарна клиника ВитаПри него бъбреците отказват да функционират на 95 %. Беше изписан в добро общо състояние с медикаменти за сваляне на кръвното налягане, добавки за бъбречната функция и нископротеинова диета. Джерко се справя до този момент добре. Редовно ни посещава за мониторинг на бъбречните показатели.

Какво трябва да наблюдава всеки съвестен стопанин на домашен любимец?

  • Да се следи апетита и приема на вода на домашния любимец.
  • Да изхранва животното си с висококачествена храна. Масово разпространените храни в супермаркетите не са полезни за животните, ДОРИ И ТЕЗИ ЗА „БЪБРЕЦИ“
  • Да се следи теглото на домашния любимец.
  • Трябва да се знае, че повръщане един-два пъти месечно може и да НЕ Е НОРМАЛНО.
  • Всяка година на животните да се правят профилактични изследвания за ранно диагностициране на редица заболявания.

Интересно е да се знае, че котките нямат навика да пият вода от места в близост до храната им, както и застояла вода. Течаща вода или фонтан далеч от мястото за хранене е най-добрият вариант. Това е крайъгълният камък за профилактика на бъбречните заболявания.

Любопитно е, че в световен план се разработват тестове за ранна диагностика на тези заболявания (преди да са започнали покачване на креатинина и уреята). Целите на тези тестове са да се улови бъбречният проблем 3-4 години по-рано от сегашните ни възможности.

Можете да разчитате на лекарите от ветеринарна клиника Вита за профилактика и точна диагностика на заболяването на Вашия домашен любимец и назначаването му на правилното лечение. Свържете се с нас на посочените в страница Контакти телефони и имейл или си запишете час on-line.