Артрит при кучето – заболяване на ставите

Артрит при кучето-заболяване на стави-ветеринарна клиника Вита

Какво означава артрит при кучето?

Артрит при кучето е възпаление на ставите в тялото. Най-често заболяването се среща при големите породи кучета в напреднала възраст. Но не е изключено и да засегне кучета от средните и от малките породи. На схемата по-долу е показано колко често се среща артрита при дребните кучета (2 до 10 килограма), средните кучета (11 -25 килограма) и едри породи кучета (над 25 килограма).

Разпространение на артрит при кучета-ветеринарна клиника Вита

Най-често засегнатите стави в организма на кучето са тазобедрената става, лакътната става и колянната става.

Какво причинява заболяването артрит при кучето?

Възпалението може да има много причини. То може да се дължи на обикновено възпаление или да е на база автоимунна реакция (ревматоиден артрит). Протича в остра и хронична форма. Най-често срещаният тип на артрит при кучето е остеоартроза. Тя може да се дължи на износване на ставите, нараняване или от нестабилност на ставите, което се случва при разкъсана предна кръстна връзка в коляното и при луксация на колянното капаче. Хронична форма на това заболяване е свързана с дегенеративни ставни увреждания. Важно значение за възникване на заболяването артрит при кучето има и недостигът на хранителни вещества и нарушенията в тяхната обмяна. Наднорменото тегло може да доведе до бързо развитие на заболяването.

Заболяване на ставите при кучето-Ветеринарна клиника ВитаСмята се, че 20 % от кучетата над едногодишна възраст имат някаква форма на дегенеративни ставни заболявания.

Едно изследване показа, че 90 % от котките над 12 годишна възраст имат артрит.

Други причини за възпалението могат да бъдат от заразно естество. Септичен артрит при кучето се причинява от бактериална или гъбична инфекция. Лаймската болест или Ерлихиозата могат също да причинят артрит при кучето. Автоимунни заболявания, или това, което сега се нарича имунно-медиирани заболявания, като например Лупус, може да предизвика подути, болезнени и възпалени стави. Много рядко туморно образувание може да причини артрит, но никога не трябва да го изключваме като предполагаема причина.

Какви са признаците  на  заболяването артрит при кучето?

Най-важните признаци са болка, подуване на ставите, скованост при движениезатруднено ходене, липса на желание за разходки.

Оток на ставите на десния крайник на куче-артрит при кучето

Оток на ставите на десния крайник на куче

Артритът, който е свързан с износване на ставите, най-често засяга големите стави в организма – тазобедрените и коленните стави. В началото пораженията са слаби и клинична картина може да липсва или да се изразява в слаба болка при движение, която при покой липсва. С напредване на увреждането клиничната картина става все по-ясна и болката освен при движение вече се проявява и по време на покой.

На снимката по-долу е показана една от стойките, които кучетата заемат при изправяне, за да си облекчат болките.

Ако артритът се е развил вследствие на инфекциозен причинител, то тогава ще имаме и влошаване на общото състояние.

Стойка, която кучетата заемат при изправяне, когато имат артритКлиничните признаци се появяват най-често при смяна на климата. През есента и зимата се засилват.

Как се открива заболяването артрит при кучето?

Първото нещо, което Вие трябва да направите, е да заведете Вашия любимец за преглед при ветеринарен лекар. Методите за откриване на заболяването артрит при кучето са рентгеновото изследване, компютърната томография, ядрено магнитния резонанс. Освен това е необходимо да се направят кръвни изследвания, изследване на синовиалната течност. 

На рентгеновите снимки по-долу можете да видите много сериозни изменения в лакътната става и тазобедрените стави.

 

 

 

Сериозни изменения в лакътната става и тазобедрените стави при куче, имащо артрит

Лечение на артрит при кучето

Основно трябва да знаете, че ако са настъпили необратими дегенеративни процеси лечението е почти невъзможно. В този случай то трябва да бъде насочено към това да не се допусне задълбочаване на процеса.

Вие като добър собственик първо трябва да осигурите топло място във Вашия дом за любимеца Ви. Кучето или котката не трябва да лежат на пода. Най-добре е да си има собствено легло. Освен това, ако навън вали дъжд или има сняг, е най- добре да го облечете с дебела непромокаема дреха и винаги след разходка да го подсушавате.

При артрит кучето не трябва да лежи на пода        Дебела непромокаема дреха за разходка, когато кучето има артрит

Второто много важно нещо е да избягвате дългите разходки. Не натоварвайте прекалено много Вашето животно. Осигурете му всички удобства в къщи.

Трето – променете начина му на хранене. Консултирайте се с Вашия лекуващ лекар за съвременните тенденции в храненето при тази група заболявания.

Четвърто – спазвайте всичко, което Ви е предписано от Вашия лекар, като лекарствени средства и като манипулации.

Лечението на артрит при кучето трябва да бъде насочено към премахване на причината, ако е възможно. Контролът на теглото е много важен. Наднорменото тегло при животни с това заболяване е противопоказно.

Ако заболяването артрит при кучето е вследствие на инфекциозен агент, то трябва животното да приеме антибиотици.

Дегенеративните ставни заболявания могат да бъдат третирани с обезболяващи лекарства като НСПВС, хондропротекторни агенти като глюкозамин и хондроитин сулфат, акупунктура или като последна инстанция стероиди.

Освен това понякога се препоръчва и хирургична намеса, за да се възстанови предишното състояние на костта.

НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) са много видове. Като цяло, се препоръчва да се използват нестероидни противовъзпалителни средства, разработени за домашни любимци, а не тези направени за използване при хората.

Масаж на ставите на куче при артритХранителните добавки, съдържащи хондроитин сулфат, глюкозамини и хиалуронова киселина, са много важни за поддържащата терапия. Ако Вашия домашен любимец се чувства добре след техния прием, то той може да ги приема до края на живота си. Не се препоръчва използването на хранителни добавки и обезболяващи, които са направени за хора.

Едно от нещата, което можете да предприемете Вие, за да облекчите състоянието на домашния си любимец, е масажът на ставите. Не във всички състояния обаче той е препоръчителен. Консултирайте се с Вашия лекуващ ветеринарен лекар.

И накрая искаме да Ви помолим, ако Вашия домашен любимец е в напреднала възраст, да направите всичко необходимо, за да може той да бъде щастлив и да не изпитва болка.

Можете да разчитате на лекарите от ветеринарна клиника Вита, за да назначим най-правилното лечение на Вашия домашен любимец при артрит. Свържете се с нас на посочените в страница Контакти телефони и имейл или си запишете час on-line.